Digital Compliant Twin

Het wordt je als vastgoedbeheerder niet makkelijk gemaakt. Je moet aantonen dat je aan talloze (brandveiligheids)regels voldoet. Om aan al die regels te voldoen is bijna onmogelijk. Maar het is natuurlijk wel heel belangrijk om in kaart te hebben welke tekortkomingen jouw pand heeft en welke risico’s die eventueel met zich meebrengen. Als je die informatie hebt, kun je bepalen wat prioriteit heeft om aan te pakken. In samenwerking met TNO en Pro4all hebben we daarom de Digital Compliant Twin ontwikkeld. Deze software is een combinatie van het rekenmodel en een digitale kopie van het vastgoed. We geven een diepere invulling aan de bekende Digital Twin.

Wat is een Digital Compliant Twin?

Een Digital Twin is een virtuele kopie van je gebouw. Je stopt er bijvoorbeeld realtime data in zodat de kopie zich continu aanpast naar de werkelijkheid. Met behulp van een Digital Twin kun je uitgebreide analyses doen voor beheer en onderhoud. Zo kun je sensoren als CO2 meters en temperatuurregelaars koppelen aan jouw digitale omgeving.

Een Digital Compliant Twin voegt daar nog een intelligente laag aan toe, waarmee je kunt aantonen dat je voldoet aan de wet- en regelgeving. We brengen de Digital Twin op die manier naar een nieuw niveau. Je krijgt niet alleen data binnen van inspecties en sensoren, maar er wordt ook meteen aangetoond of de specificatie voldoet aan de wet- en regelgeving.

Ook zie je waar de tekortkomingen zijn en wat eventuele oplossingen zijn. De punten van aanpak zijn geordend op prioriteit, afgestemd op de doelen die je zelf instelt.

Het belang van een Digital Compliant Twin

De Digital Compliant Twin is een oplossing voor vastgoedbeheerders. Zoals je misschien wel weet kost het normaal gesproken veel tijd en geld om je gebouw helemaal na te lopen. Het is erg efficient om alle betrokken partijen te laten werken vanuit jouw eigen omgeving, waarbij alle informatie van een inspectie gekoppeld wordt aan jouw vastgoed.

Digital Compliant Twin: focus op risicobenadering

Het unieke rekenmodel dat TNO heeft ontwikkeld voor de Digital Compliant Twin, geeft op basis van de antwoorden op vragen over de bouwkundige staat, de installatie, de organisatie en cultuur de stand van zaken van je vastgoed en de eventuele risico’s weer. Het model gaat uit van door de overheid gestelde bouwvoorschriften inzake bijvoorbeeld brandveiligheid en veilig kunnen vluchten en kiest daarbij voor een risicobenadering. Doordat de risico’s onderverdeeld zijn in verschillende classificaties bespaar je veel geld. Je hoeft namelijk niet direct overal in te investeren om alles in orde te maken, maar je kunt aan de hand van die classificaties bepalen wat prioriteit heeft om aan te pakken.